Güzel Humus Yapmanın 3 Püf Noktası ve Lübnan usulü humus tarifi

Paylaşmak güzeldir

Güzel Humus Yapmanın 3 Püf Noktası ve Lübnan usulü humus tarifi

Güzel Humus Yapmanın 3 Püf Noktası

  • Sarımsağı limon suyunun içinde ezmek acısını alıyor ve daha yumuşak bir sarımsak tadı sağlıyor.
  • Kuru nohut konserveden daha iyi sonuç veriyor.
  • Nohudu 1 gece önceden karbonatlı suda beklettiğimizde blenderden geçirmesi daha kolay oluyor.

 

Pürüzsüz bir kıvam elde etmek için nohutları hala sıcakken belendırdan geçirin.

Zamanı kısıtlı olanlar maalesef yavaş yemek yerine zamanın ruhuna uygun olarak hızlı hazırlayacaklar. Dolayısıyla, lezzetten biraz taviz verecekler ve konserve nohut kullanacaklar. Yine de, konserve nohudu yıkayıp durulayın. Nohutları, 1 havuç, ikiye kesilmiş küçük bir kuru soğan, 1 kereviz sapı, 2 diş sarımsak ve 2 defneyaprağı ile birlikte tavaya koyun. Üzerine su ilave edip, kaynamaya başlayınca altını kısıp malzeme yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Daha sonra blenderden geçireceksiniz.

Şimdi asıl tarife geçelim

Humus

 Malzeme

225 gr kuru nohut (1 su bardağı)

2 tatlı kaşığı (12 gr) karbonat

Deniz tuzu

1 adet küçük kuru soğan, ikiye bölünmüş

1 adet küçük sap kereviz

1 adet küçük havuç

2 diş orta boy sarımsak

2 adet defneyaprağı

1,5 su bardağı (350ml) limon suyu ve sarımsak ile hazırlanmış tahin sosu

Extra virgin sızma zeytinyağı, servis edilirken üzerine eklenecek

Servis ederken üzerine serpmek için Zahter, paprika (kırmızıbiber), bütün sıcak nohutlar, doğranmış maydanoz yaprakları

 

Yapılışı

  1. Kuru nohudu, 1 tatlı kaşığı karbonat, 2 tatlı kaşığı tuz ve 6 su bardağı soğuk su ilave ederek büyükçe bir kaba koyalım. Tuz ve karbonatın erimesi için karıştıralım. 1 gece bekletelim. Beklettikten sonra soğuk suda yıkayıp durulayalım.
  2. Suda beklettiğimiz nohutları büyükçe bir sos tavasına veya bir dökme demir tencereye koyalım. Kalan karbonatın tamamını, 1 tatlı kaşığı tuz, soğan, kereviz, havuç, sarımsak ve defneyapraklarını da ilave edelim. Üzerine 6 su bardağı su ekleyerek yüksek ateşte kaynama noktasına gelene dek pişirelim. Su kaynamaya başlayınca ocağın ayarını kısığa getirelim. Kapağını yarım kapatalım ve nohutlar iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim. Kesinlikle kaynar suda haşlamayacağız, buna dikkat etmemiz gerekiyor. Pişirme işlemi yaklaşık 2 saat sürecek. Ara sıra kontrol edip gerekirse üzerine sıcak su ilave edeceğiz. Nohutlar pişerken tamamen suyun altında kalmalılar.
  3. Soğanı, kerevizi ve defneyapraklarını çıkaralım. Nohudu, havuç ve sarımsakla birlikte bir kaba alalım. Pişirme suyundan üzerlerini geçmeyecek kadar bir miktar ekleyelim. Çekmeye en düşük hızdan başlayarak kademe kademe artıralım. Koyu olursa, inceltmek için pişirme suyundan biraz ilave ederek tekrar blenderden geçirelim. Biraz kalın milkshake kıvamında ama pürüzsüz olması gerekiyor. Blenderı daima en kısıktan başlayıp kademe kademe artırarak kullanmaya dikkat edin.
  4. Elde ettiğiniz sıcak nohutlu karışımı büyük bir kâseye koyun ve tahinli sosunuzu ilave edin. Damak tadınıza göre tuz ve zeytinyağı ile çeşnilendirin. Hava ile temasını önleyeceğiniz bir kaba koyup, oda sıcaklığına gelene dek soğutun.
  5. Geniş, düz bir tabağa biraz zahter ve zeytinyağı serpin ve humusunuzu üzerine koyun. Üzerine yine zahter, paprika (toz kırmızıbiber), sıcak bütün nohutlar, kıyılmış maydanoz ve dilerseniz biraz zeytinyağı serpin.

Kalan humusu buzdolabında 1 hafta muhafaza edebilirsiniz. Oda sıcaklığında servis edin.

Afiyet olsun,

Paylaşmak güzeldir

1 thought on “Güzel Humus Yapmanın 3 Püf Noktası ve Lübnan usulü humus tarifi”

Leave a Comment