Enginarlı Zeytinli Bakla – Yunan Adaları’ndan Bir Lezzet Esintisi

Paylaşmak güzeldir

Enginarlı Zeytinli Bakla – Yunan Adaları’ndan Bir Lezzet Esintisi

Yine Yunan Adaları’ndan uyarlanmış pratik bir meze tarifi. Enginarlı Zeytinli Bakla. Marine Enginarlı Bakla tarifini okuyarak taze enginar ve baklaları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Yapım süresi uzayacak, ama zahmetinize değecek doğrusu. Zoru sevenler tıklasın: Marine edilmiş enginarlı bakla 

Enginarlı Zeytinli Bakla

4 kişilik

1½ su bardağı dondurulmuş taze bakla içi

2 yemek kaşığı (extra virgin) sızma zeytinyağı

1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu

½ tatlı kaşığı ince çekilmiş deniz tuzu

½ diş sarımsak—ince kıyılmış (veya havanda ezilmiş)

16 kalamata zeytini

2 kavanoz marine edilmiş enginar kalbi —her biri dörde bölünmüş

2 tatlı kaşığı ince kıyılmış maydanoz

Taze çekilmiş karabiber, damak tadınıza uygun miktarda

Yemeğin hazırlanması

Donmuş bakla içlerini kaynar suda 4 dakika haşlayın, daha sonra kabaca soğuk sudan geçirin. Baklaların soyulan kabuklarını alıp atın. Küçük bir kâsede zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve deniz tuzunu karıştırın. Bir salata tabağına haşlayıp soğuttuğunuz baklaları, enginar kalplerini ve zeytinleri ilave edin ve hafifçe karıştırın. Hazırladığınız salata sosu karışımını ilave ederek yedirin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ve karabiber ekleyin. Mezeniz hazır.

Afiyet olsun

Enginar Nasıl Hazırlanır?

  1. Bir tencereye suyu koyun ve dörde böldüğünüz limon dilimlerini sıkarak suyunu tencerenin içine ilave edin, suyunu sıktığınız bu limon dilimlerini saklayın.
  2. Enginarların saplarını yaklaşık 2,5 cm kalacak şekilde kesin. Enginarların alttan üç sıra yaprağını keserek koparın, kestiğiniz yüzeyleri sık sık bir kenara ayırdığınız limon dilimleriyle ovalayın. Böylece enginarların kararmasını önleyebilirsiniz.
  3. Enginarların tepelerini bıçakla kesin. Tepelerini kestiğiniz enginarları ikiye bölün ve yine limon dilimleriyle iyice ovarak kararmalarını engelleyin.
  4. Bir bıçak veya greyfurt kaşığı yardımıyla enginarların ortasındaki tüylü kısmı çıkarın. Temizleyerek hazırladığınız bu enginarları sıktığınız limon suyunun içinde bekletin.

Biraz Bilgi

Akademi

 

Bir zamanlar Kimon adında bir adamın Atina yakınlarında bir zevk bahçesi vardı. Duvarlarla çevrili, içinde gezinti yerleri ve pınarlar olan bu zeytinliğin öyküsü ağızdan ağıza anlatılırdı. Rivayete göre, bu yerin ilk sahibi Akademos adlı Attikalı bir kahramandı. Akademos ününü, Zeus’un genç ikiz oğulları Castor ve Pollux’la karşılaşmasına borçluydu. İkizler, Theseus’un kaçırdığı kız kardeşleri Helen’i [Truvalı Helen] kurtarmaya çalışıyordu ve Akademos onlara Helen’in tutsak edildiği gizli yeri bildirdi. Spartalılar, Zeus’un ikiz oğullarına büyük saygı ve hayranlık duydukları için Atika’yı istila ettiklerinde Akademi’ye zarar vermediler –böylece zevk bahçesi bilinir oldu. Akademi kahramanın yardımıyla hayatta kalmayı başardı. Korunuyordu, üstelik sihirli güçlerin himayesindeydi. Platon (MÖ 347-427) yaklaşık MÖ 400 yılında zeytinliği satın aldı ve burada okulunu kurdu, bahçeye de Akademi adını verdi.

 

Paylaşmak güzeldir

Leave a Comment