David Bowie ’nin Ünlü Gitaristleri ve Müzikleri

Paylaşmak güzeldir

David Bowie ’nin Ünlü Gitaristleri ve Müzikleri

David Bowie müzik hayatı boyunca hep büyük gitaristlere odaklandı, ulaşabildikleriyle çalıştı. 1970’lerin başında Mick Ronson, 1983’te Stevie Ray Vaughan, 90’larda Reeves Gabrels… Bowie’nin çalıştığı ünlü gitaristlerden. Bu ünlü gitaristler David Bowie’nin müziğine önemli katkılar sağladılar. İşte albümlerinde çalan ünlü gitaristlerden bazıları:

  1. Mick Ronson

Bowie’nin kariyeri boyunca en uzun süre birlikte çalıştığı gitarist  Mick Ronson oldu. 1970’te tanıştılar ve Ronson Bowie’nin grubuna katıldı. Aynı yıl, The Man Who Sold the World albümünü çıkardılar. Ronson 1973 yılına kadar Bowie ile birlikte çalıştı. Birlikte Bowie’nin büyük ün kazanmasını sağlayan klasik albümlere imza attılar. Bunlardan üçü: Hunky Dory, The Rise and Fall of Ziggy Stardust ve the Spiders from Mars and Aladdin Sane. Ronson sound’unu 1968 Les Paul Custom ile yakalamıştı, Bowie’nin albümlerine de bu soundu kattı. Glam Rock’un alemet-i farikası oldu adeta bu sound. Ziggy Stardust albümünde yer alan “Suffragette City” Ronson’un tarzının ve tonunun tipik bir örneği.

  1. David Bowie

Ronson gruptan ayrılınca, Bowie herkesi şaşırttı ve grubun gitaristliğini kendisi üstlendi. Gerçi Ronson zamanında da albümlerde ve konserlerde özellikle akustik gitar ve 12 telli gitar bakımından iyi bir ritim gitarist olduğunu göstermiş olsa da, lead gitar işi Ronson’daydı. 1974’te Diamond Dogs albümünde Bowie bütün gitarları kendisi çaldı. (sadece “Rock ’n’ Roll with Me”de Earl Slick soloları çaldı ve hit olan “1984”te Alan Parker konuk müzisyen olarak lead gitar görevini üstlendi). Albümün hiti olan “Rebel Rebel”’de Bowie’nin çaldığı gitar riff’i döneme damgasını vurdu.

  1. Carlos Alomar ve Earl Slick

Alomar ve Slick, Bowie’nin 70’lerin ortasında soul müziğe yönelince çıkardığı Young Americans ve Station to Station albümlerine benzersiz bir rock-funk sound’u kattılar. Slick 1974’te  Diamond Dogs albümünün turnesinde Bowie’ye katılmıştı. Young Americans albümünde gitarları ağırlıklı olarak Alomar çaldı; Bowie’nin John Lennon ile ortak bestesi albümün hiti “Fame”’de ise Slick ve Alomar birlikte çaldılar.

  1. Robert Fripp

Bowie’nin grubunun üyesi olmamakla birlikte Robert Fripp, Bowie için çok önemli bir gitaristtir. catalog with his droning lead guitar playing on Bowie’nin 1977 tarihli albümüyle aynı isimi taşıyan, Bowie’nin ambient müzik ve synth pop öncüsü Brian Eno ile ortak bestesi “Heroes”ta çaldığı “monoton” gitar solosu dikkat çekicidir. Fripp kendi “Frippertronics” analog delay sistemi ile uzun sustain’li notalar çalar.

https://www.youtube.com/watch?v=m3SjCzA71eM

  1. Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vaughan ve grubu Double Trouble 1982 Montreux Jazz Festivalinde çaldığında, kısa sürede çok ünlenecek olan Vaughan, ilk kez Bowie’nin dikkatini çeker. Vaughan ile temas kuran Bowie 1983 tarihli Let’s Dance albümünde çalmasını ister. Albümün iki hiti “China Girl” ve “Let’s Dance”in unutulmaz gitar soloları Vaughan’a aittir. Bowie, albüm turnesi için Vaughan’dan grubuna katılmasını ister ama Vaughan kendi grubu Double Trouble’dan ayrılmak istemez. Onların da kendi çıkış albümleri Texas Flood’un stüdyo kayıtları henüz bitmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=N4d7Wp9kKjA

  1. Reeves Gabrels

Gabrels ile Bowie’nin yolları 1987’de kesişir ve Gabrels hemen gruptaki yerini alır. 1988 tarihli Tin Machine albümünden 1992 yılına kadar da Bowie ile birlikte çalışır. Grup dağıldığında Gabrels Bowie ile çalışmaya devam eder: 1995 tarihli Outside’dan 1999 tarihli ‘Hours’a kadar birlikte çalışırlar. Gabrels’in başarılı gitar sololarının en iyi örnekleri 1997 tarihli Earthling albümünde yer alır. Albüm baştan sona güzel gürültülü gitar sololarıyla doludur. Albümü 3 sıfatla tanımlamak mümkün teknolojik izolasyon, umutsuzluk ve paranoya ve albüm karakteristik sound’unu Gabrels’in gitar sound’una borçludur.

  1. David Torn

Torn ilk kez Bowie’nin 2003 yılı albümü Reality’de çalar. Bu albümde Earl Slick de ona eşlik eder. Ayrıca Bowie’nin 2013 yılında yayınlanan albümü The Next Day’de de Torn’a rastlarız. Bu albümde Torn, Robert Fripp’in 1977 tarihli  “Heroes”una benzer gitar soloları ve gitar sounduyla çalar. “Dancing Out in Space” bunun tipik bir örneğidir.

 

 

 

 

 

Paylaşmak güzeldir

Leave a Comment