Evde ekmek yaparken dikkat etmeniz gereken 1-2 şey

Paylaşmak güzeldir

Evde ekmek yaparken dikkat etmeniz gereken 1-2 şey

Evde ekmek yaparken dikkat etmeniz gereken 1-2 şey

Evde ekmek yaparken önemli birkaç nokta var. Öncelikle hamuru düzgün yoğurmak gerekiyor. Hamuru düzgün yoğurduğunuzda tüm malzeme homojen bir şekilde birbirine karışıyor. Böylece hamurun dokusu olması gerektiği gibi oluyor. Glütenin oluşması sağlanıyor. Hamurun kabarması da glütene bağlı.

Elle yoğuracaksanız, 10 dakikadan az yoğurmayın. Hamurun düzgün yoğrulduğunu kıvamından anlayabilirsiniz. Düzgün, pürüzsüz ve esnek olmalı.

Beyaz ekmek için su, un, tuz ve maya yeterli. Biraz deneyim kazandıktan sonra başka malzemeler eklemeye geçebilirsiniz. Zeytinli ekmek veya soğanlı ekmeği deneyebilirsiniz. Ben basit bir tarifle başlıyorum, size kolay gelsin:

 

Sütlü Ekmek

Yapımı kolay, hazırlık süresi 45 dakika, 20 adet küçük sütlü ekmek

 

Günlük ekmeğinizi evinizde yapabilirsiniz. Ekmek makineleri ile saatler sürüyor, gerçi lezzetli oluyor orası başka. Ama zamanım kısıtlı diyorsanız, işte size lezzetli mi lezzetli pratik bir sütlü ekmek tarifi. Süt ve zeytinyağı ile lezzeti daha da artmış, susamlı ve haşhaşlı minik roll ekmekler.

 

1) Un, süt, şeker, zeytinyağı ve mayayı bir kâseye koyun ve hamur karıştırma ucunu taktığınız el blenderı ile yaklaşık 5 dakika yoğurun. Makineyi durdurun ve hamuru kabarması için 5 dakika bekletin.

  • 600 ml süt
  • 50 gr şeker
  • 150 ml extra virgin sızma zeytinyağı,
  • 20 gr maya
  • 1 kg 00 un (çift sıfır pizza unu)

2) Aynı işlemi tekrarlayın: 5 dakika yoğurup, 5 dakika dinlendirin. Tuzu ekleyin ve son bir kez daha 5 dakika yoğurun.

  • 20 gr tuz

3) Hamuru hafifçe yağladığınız bir tepsiye veya düz bir tabağa alın ve 5 dakika dinlendirin. Sonra 20 parçaya bölün. Her parçayı elinizle yuvarlayarak küçük toplar yapın ve topları yağladığınız fırın tepsisine dizin.

 

4) Hamur toplarının üzerini fırçayla yağlayın ve ekmeklerin yarısına susam, yarısına da haşhaş serpin. İki katı kabarması için bu şekilde oda sıcaklığında bekletin.

  • Susam
  • Haşhaş

5) Fırını önceden 240°C’ye ısıtın.

 

6) Derin bir fırın kabına birkaç tane buz koyun. Ekmekleri dizdiğiniz tepsiyi hızlıca fırına koyun. Fırının kapağını kapatmadan önce, içine buz koyduğumuz kabı da fırının sıcak alt katına koyun. Çıkan buhar ekmeğin sert bir kabuğu oluşmasını sağlayacak.

 

7) 5 dakika ya da ekmekler kahverengimsi bir renk alana kadar fırında pişirin. Pişince fırından alın ve bir fırın teline dizerek soğumasını bekleyin.

Müziksiz olmaz. Something in the Way She Moves, bir James Taylor klasiği. Taylor’ın buradaki yorumu2007 yılından. James Taylor’ı Carole King’in ünlendirdiği You’ve Got A Friend ile hatırlayacaksınız. Burada da Carole King ile birlikte icra ediyorlar.

https://www.youtube.com/watch?v=tDliZ42yoFA

Paylaşmak güzeldir

Leave a Comment