Sri Lanka Ev yemekleri: yemek kitabı: Rice and Curry

Paylaşmak güzeldir

Sri Lanka Ev yemekleri

Sri Lanka Ev yemekleri: yemek kitabı: Rice and Curry Bu hafta sizlere 2 yemek kitabı tanıtacağım. Her ikisi de, New York Times’ın yılın en dikkat çekici yemek kitapları listesine girmiş. Kitaplardan ilki RICE AND CURRY: SRI LANKAN HOME COOKING (Pirinç ve Köri: Sri Lanka Ev Yemekleri). İkinci kitabı Çarşamba’ya tanıtacağım.

Aslında daha önce bu kitaptan bir tarif paylaşmıştım: Kukul Mas (Köri Soslu Tavuk).

Kitabın yazarı S. H. Fernando, nam-ı diğer Skiz Fernando. Aslen Sri Lanka kökenli. Çok yönlü bir yemek yazarı. Gazeteci, müzisyen ve sinemacı. Tam bir yemek sever. Günün birinde hayatına biraz renk katmak için ana vatanı Sri Lanka’ya gitmeye karar veriyor. O kadar çok seviyor ki yolculuğu uzatıp 1 yıl kalıyor ve tattığı lezzetli yemeklerin nasıl yapıldığını öğrenmek istiyor.

Önce ailesinden, eşinden dostundan öğrendiği tariflerle yola koyuluyor. Sonundaysa Sri Lanka mutfağının kısmen doğaçlamaya dayandığını keşfediyor. Sri Lanka mutfağında kişisel beğeniye özel bir önem atfediliyor.

Öyle ki iki körinin tadı arasında bile dalar kadar fark bulunuyor. Skiz 1 yıl boyunca açık hava pazarlarını dolaşıyor, tüm malzemeyi iyice öğreniyor, Sri Lanka’nın restoranlarını dolaşıyor, arkadaşlarını evlerine konuk oluyor. Kısacası gününün 8-10 saatini Sri Lanka yemeklerini yakından keşfetmeye adıyor. Sonunda da ortaya enfes bir kitap çıkıyor. Pek bilinmeyen gizemli Sri Lanka yemek pişirme sanatının lezzetlerini ve sınırlarını tüm ayrıntısıyla belgeleyen  Rice & Curry, Sri Lankan Home Cooking  (Hippocrene Books, 2011).

Aslında bu kitap bir yandan da bir seyahat rehberi. Fernando ile birlikte hem restoranları geziyor hem de Sri Lanka’nın diğer güzelliklerini keşfediyoruz.

Benim için en önemli yanı ise kitaptaki tarifler sayesinde atık kendi körimi kendim hazırlayabilmem.

Şimdiden bir tane yaptım. Size de tavsiye ederim.

Yine bir Miles Davis klasiği: Tutu. 1986’da yayınlandı. Şarkıyla aynı ismi taşıyan albümdeki tüm besteler ve düzenlemeler Marcus Miller’a ait. Gerçi başta albüm için Prince düşünülüyormuş. 3 şarkı ise Marcus Miller ile diğer sanatçıların imzasını taşıyor: Miller, “Tomaas”ı Miles Davis ile, “Backyard Ritual”i klavyeci George Duke ile, “Perfect Way’i de pop grubu Scritti Politti ile birlikte bestelemiş.

Miles Davis Tutu’daki performansıyla 1987’de En İyi Enstrümantal Caz Performansı ödülünü ve Grammy En İyi Solocu Ödülünü kazanmış.

Albümün tamamını dinlemek isteyenler için

https://www.youtube.com/watch?v=6K29eEdmU44

Paylaşmak güzeldir

Leave a Comment